The influence of the acidification of milk on the acid base balance of full-term newborns I

Ungari, S. ; Donath, A. ; Rossi, E. ; Muralt, G.
Springer
Published 1965
ISSN:
1432-1076
Source:
Springer Online Journal Archives 1860-2000
Topics:
Medicine
Description / Table of Contents:
Resumé Etude de l'équilibre acide-base du troisèime au neuvième jour de vie chez 60 nouveau-nés à terme sains, répartis en 4 groupes nourris respectivement avec du lait de femme, du lait de vache entier, du lait de vache entier acidifié et du lait de vache acidifié, partiellement écrémé. Les laits acidifiés causent une acidose métabolique, probablement due à l'immaturité de la fonction rénale, de sorte que l'excès d'acides fournis par l'alimentation ne peut à cet âge être entièrement éliminé dans l'urine. Cette acidose n'a cependant pas empéché un gain de poids satisfaisant qui statistiquement ne différait pas de façon significative de celui des nouveau-nés du groupe recevant un lait isocalorique non-acidifié. La légère augmentation de l'acidose métabolique n'a donc pas de répercussion clinique.
Abstract:
Zusammenfassung Eine Untersuchung des Säure-Base-Gleichgewichtes wurde bei 60 reifen Neugeborenen vom 3. bis 9. Lebenstag durchgeführt. Es wurden vier Gruppen gebildet, die folgende Ernährung erhielten: Muttermilch, 3/4 Kuhmilch, angesäuerte 3/4 Kuhmilch oder angesäuerte 1/2 Kuhmilch. Die Ernährung mit angesäuerter Milch führte zu einer metabolischen Acidose, die auf die in diesem Alter noch nicht ausgereifte Nierenfunktion zurückzuführen ist, so daß der durch die Ernährung zugeführte Säureüberschuß nicht vollständig im Urin eliminiert werden kann. Jedoch zeigt der Vergleich der Gewichtszunahme, daß kein statistisch signifikanter Unterschied zwischen den Gruppen, die eine isocalorische Milch erhielten, besteht. Die leichte metabolische Acidose kann somit als klinisch unsignifikant bezeichnet werden.
Notes:
Summary Acid-base balance studies were made in 60 fullterm healthy newborns from the 3rd to the 9th day of life. They were divided into four groups, each receiving one of the following feeding programs: human milk, 3/4 cow's milk, acidified 3/4 cow's milk or acidified 1/2 cow's milk. It was found that the feeding of acidified milk leads to metabolic acidosis, which is probably due to the incapacity of the still immature kidney function to eliminate the excess of acid introduced into the organism by sour milk feeding. A clinical significance, as seen through a comparison of weight gain curves in each group, could not be established: There was no statistically significant difference in weight gain between the group of newborns receiving acidified 3/4 cows' milk and those receiving non-acidified 3/4 cow's milk. The slight increase in metabolic acidosis is therefore considered to be clinically insignificant.
Type of Medium:
Electronic Resource
URL:
_version_ 1798295586531704832
abstract Zusammenfassung Eine Untersuchung des Säure-Base-Gleichgewichtes wurde bei 60 reifen Neugeborenen vom 3. bis 9. Lebenstag durchgeführt. Es wurden vier Gruppen gebildet, die folgende Ernährung erhielten: Muttermilch, 3/4 Kuhmilch, angesäuerte 3/4 Kuhmilch oder angesäuerte 1/2 Kuhmilch. Die Ernährung mit angesäuerter Milch führte zu einer metabolischen Acidose, die auf die in diesem Alter noch nicht ausgereifte Nierenfunktion zurückzuführen ist, so daß der durch die Ernährung zugeführte Säureüberschuß nicht vollständig im Urin eliminiert werden kann. Jedoch zeigt der Vergleich der Gewichtszunahme, daß kein statistisch signifikanter Unterschied zwischen den Gruppen, die eine isocalorische Milch erhielten, besteht. Die leichte metabolische Acidose kann somit als klinisch unsignifikant bezeichnet werden.
autor Ungari, S.
Donath, A.
Rossi, E.
Muralt, G.
autorsonst Ungari, S.
Donath, A.
Rossi, E.
Muralt, G.
book_url http://dx.doi.org/10.1007/BF00438486
datenlieferant nat_lic_papers
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issn 1432-1076
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notes Summary Acid-base balance studies were made in 60 fullterm healthy newborns from the 3rd to the 9th day of life. They were divided into four groups, each receiving one of the following feeding programs: human milk, 3/4 cow's milk, acidified 3/4 cow's milk or acidified 1/2 cow's milk. It was found that the feeding of acidified milk leads to metabolic acidosis, which is probably due to the incapacity of the still immature kidney function to eliminate the excess of acid introduced into the organism by sour milk feeding. A clinical significance, as seen through a comparison of weight gain curves in each group, could not be established: There was no statistically significant difference in weight gain between the group of newborns receiving acidified 3/4 cows' milk and those receiving non-acidified 3/4 cow's milk. The slight increase in metabolic acidosis is therefore considered to be clinically insignificant.
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The influence of the acidification of milk on the acid base balance of full-term newborns I
Summary Acid-base balance studies were made in 60 fullterm healthy newborns from the 3rd to the 9th day of life. They were divided into four groups, each receiving one of the following feeding programs: human milk, 3/4 cow's milk, acidified 3/4 cow's milk or acidified 1/2 cow's milk. It was found that the feeding of acidified milk leads to metabolic acidosis, which is probably due to the incapacity of the still immature kidney function to eliminate the excess of acid introduced into the organism by sour milk feeding. A clinical significance, as seen through a comparison of weight gain curves in each group, could not be established: There was no statistically significant difference in weight gain between the group of newborns receiving acidified 3/4 cows' milk and those receiving non-acidified 3/4 cow's milk. The slight increase in metabolic acidosis is therefore considered to be clinically insignificant.
Resumé Etude de l'équilibre acide-base du troisèime au neuvième jour de vie chez 60 nouveau-nés à terme sains, répartis en 4 groupes nourris respectivement avec du lait de femme, du lait de vache entier, du lait de vache entier acidifié et du lait de vache acidifié, partiellement écrémé. Les laits acidifiés causent une acidose métabolique, probablement due à l'immaturité de la fonction rénale, de sorte que l'excès d'acides fournis par l'alimentation ne peut à cet âge être entièrement éliminé dans l'urine. Cette acidose n'a cependant pas empéché un gain de poids satisfaisant qui statistiquement ne différait pas de façon significative de celui des nouveau-nés du groupe recevant un lait isocalorique non-acidifié. La légère augmentation de l'acidose métabolique n'a donc pas de répercussion clinique.
Zusammenfassung Eine Untersuchung des Säure-Base-Gleichgewichtes wurde bei 60 reifen Neugeborenen vom 3. bis 9. Lebenstag durchgeführt. Es wurden vier Gruppen gebildet, die folgende Ernährung erhielten: Muttermilch, 3/4 Kuhmilch, angesäuerte 3/4 Kuhmilch oder angesäuerte 1/2 Kuhmilch. Die Ernährung mit angesäuerter Milch führte zu einer metabolischen Acidose, die auf die in diesem Alter noch nicht ausgereifte Nierenfunktion zurückzuführen ist, so daß der durch die Ernährung zugeführte Säureüberschuß nicht vollständig im Urin eliminiert werden kann. Jedoch zeigt der Vergleich der Gewichtszunahme, daß kein statistisch signifikanter Unterschied zwischen den Gruppen, die eine isocalorische Milch erhielten, besteht. Die leichte metabolische Acidose kann somit als klinisch unsignifikant bezeichnet werden.
1432-1076
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The influence of the acidification of milk on the acid base balance of full-term newborns I
Summary Acid-base balance studies were made in 60 fullterm healthy newborns from the 3rd to the 9th day of life. They were divided into four groups, each receiving one of the following feeding programs: human milk, 3/4 cow's milk, acidified 3/4 cow's milk or acidified 1/2 cow's milk. It was found that the feeding of acidified milk leads to metabolic acidosis, which is probably due to the incapacity of the still immature kidney function to eliminate the excess of acid introduced into the organism by sour milk feeding. A clinical significance, as seen through a comparison of weight gain curves in each group, could not be established: There was no statistically significant difference in weight gain between the group of newborns receiving acidified 3/4 cows' milk and those receiving non-acidified 3/4 cow's milk. The slight increase in metabolic acidosis is therefore considered to be clinically insignificant.
Resumé Etude de l'équilibre acide-base du troisèime au neuvième jour de vie chez 60 nouveau-nés à terme sains, répartis en 4 groupes nourris respectivement avec du lait de femme, du lait de vache entier, du lait de vache entier acidifié et du lait de vache acidifié, partiellement écrémé. Les laits acidifiés causent une acidose métabolique, probablement due à l'immaturité de la fonction rénale, de sorte que l'excès d'acides fournis par l'alimentation ne peut à cet âge être entièrement éliminé dans l'urine. Cette acidose n'a cependant pas empéché un gain de poids satisfaisant qui statistiquement ne différait pas de façon significative de celui des nouveau-nés du groupe recevant un lait isocalorique non-acidifié. La légère augmentation de l'acidose métabolique n'a donc pas de répercussion clinique.
Zusammenfassung Eine Untersuchung des Säure-Base-Gleichgewichtes wurde bei 60 reifen Neugeborenen vom 3. bis 9. Lebenstag durchgeführt. Es wurden vier Gruppen gebildet, die folgende Ernährung erhielten: Muttermilch, 3/4 Kuhmilch, angesäuerte 3/4 Kuhmilch oder angesäuerte 1/2 Kuhmilch. Die Ernährung mit angesäuerter Milch führte zu einer metabolischen Acidose, die auf die in diesem Alter noch nicht ausgereifte Nierenfunktion zurückzuführen ist, so daß der durch die Ernährung zugeführte Säureüberschuß nicht vollständig im Urin eliminiert werden kann. Jedoch zeigt der Vergleich der Gewichtszunahme, daß kein statistisch signifikanter Unterschied zwischen den Gruppen, die eine isocalorische Milch erhielten, besteht. Die leichte metabolische Acidose kann somit als klinisch unsignifikant bezeichnet werden.
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shingle_catch_all_3 Ungari, S.
Donath, A.
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The influence of the acidification of milk on the acid base balance of full-term newborns I
Summary Acid-base balance studies were made in 60 fullterm healthy newborns from the 3rd to the 9th day of life. They were divided into four groups, each receiving one of the following feeding programs: human milk, 3/4 cow's milk, acidified 3/4 cow's milk or acidified 1/2 cow's milk. It was found that the feeding of acidified milk leads to metabolic acidosis, which is probably due to the incapacity of the still immature kidney function to eliminate the excess of acid introduced into the organism by sour milk feeding. A clinical significance, as seen through a comparison of weight gain curves in each group, could not be established: There was no statistically significant difference in weight gain between the group of newborns receiving acidified 3/4 cows' milk and those receiving non-acidified 3/4 cow's milk. The slight increase in metabolic acidosis is therefore considered to be clinically insignificant.
Resumé Etude de l'équilibre acide-base du troisèime au neuvième jour de vie chez 60 nouveau-nés à terme sains, répartis en 4 groupes nourris respectivement avec du lait de femme, du lait de vache entier, du lait de vache entier acidifié et du lait de vache acidifié, partiellement écrémé. Les laits acidifiés causent une acidose métabolique, probablement due à l'immaturité de la fonction rénale, de sorte que l'excès d'acides fournis par l'alimentation ne peut à cet âge être entièrement éliminé dans l'urine. Cette acidose n'a cependant pas empéché un gain de poids satisfaisant qui statistiquement ne différait pas de façon significative de celui des nouveau-nés du groupe recevant un lait isocalorique non-acidifié. La légère augmentation de l'acidose métabolique n'a donc pas de répercussion clinique.
Zusammenfassung Eine Untersuchung des Säure-Base-Gleichgewichtes wurde bei 60 reifen Neugeborenen vom 3. bis 9. Lebenstag durchgeführt. Es wurden vier Gruppen gebildet, die folgende Ernährung erhielten: Muttermilch, 3/4 Kuhmilch, angesäuerte 3/4 Kuhmilch oder angesäuerte 1/2 Kuhmilch. Die Ernährung mit angesäuerter Milch führte zu einer metabolischen Acidose, die auf die in diesem Alter noch nicht ausgereifte Nierenfunktion zurückzuführen ist, so daß der durch die Ernährung zugeführte Säureüberschuß nicht vollständig im Urin eliminiert werden kann. Jedoch zeigt der Vergleich der Gewichtszunahme, daß kein statistisch signifikanter Unterschied zwischen den Gruppen, die eine isocalorische Milch erhielten, besteht. Die leichte metabolische Acidose kann somit als klinisch unsignifikant bezeichnet werden.
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Summary Acid-base balance studies were made in 60 fullterm healthy newborns from the 3rd to the 9th day of life. They were divided into four groups, each receiving one of the following feeding programs: human milk, 3/4 cow's milk, acidified 3/4 cow's milk or acidified 1/2 cow's milk. It was found that the feeding of acidified milk leads to metabolic acidosis, which is probably due to the incapacity of the still immature kidney function to eliminate the excess of acid introduced into the organism by sour milk feeding. A clinical significance, as seen through a comparison of weight gain curves in each group, could not be established: There was no statistically significant difference in weight gain between the group of newborns receiving acidified 3/4 cows' milk and those receiving non-acidified 3/4 cow's milk. The slight increase in metabolic acidosis is therefore considered to be clinically insignificant.
Resumé Etude de l'équilibre acide-base du troisèime au neuvième jour de vie chez 60 nouveau-nés à terme sains, répartis en 4 groupes nourris respectivement avec du lait de femme, du lait de vache entier, du lait de vache entier acidifié et du lait de vache acidifié, partiellement écrémé. Les laits acidifiés causent une acidose métabolique, probablement due à l'immaturité de la fonction rénale, de sorte que l'excès d'acides fournis par l'alimentation ne peut à cet âge être entièrement éliminé dans l'urine. Cette acidose n'a cependant pas empéché un gain de poids satisfaisant qui statistiquement ne différait pas de façon significative de celui des nouveau-nés du groupe recevant un lait isocalorique non-acidifié. La légère augmentation de l'acidose métabolique n'a donc pas de répercussion clinique.
Zusammenfassung Eine Untersuchung des Säure-Base-Gleichgewichtes wurde bei 60 reifen Neugeborenen vom 3. bis 9. Lebenstag durchgeführt. Es wurden vier Gruppen gebildet, die folgende Ernährung erhielten: Muttermilch, 3/4 Kuhmilch, angesäuerte 3/4 Kuhmilch oder angesäuerte 1/2 Kuhmilch. Die Ernährung mit angesäuerter Milch führte zu einer metabolischen Acidose, die auf die in diesem Alter noch nicht ausgereifte Nierenfunktion zurückzuführen ist, so daß der durch die Ernährung zugeführte Säureüberschuß nicht vollständig im Urin eliminiert werden kann. Jedoch zeigt der Vergleich der Gewichtszunahme, daß kein statistisch signifikanter Unterschied zwischen den Gruppen, die eine isocalorische Milch erhielten, besteht. Die leichte metabolische Acidose kann somit als klinisch unsignifikant bezeichnet werden.
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