Stability of polyamic acids and polyimides

Varma, I. K. ; Goel, R. N. ; Varma, D. S.

Weinheim : Wiley-Blackwell
Published 1977
ISSN:
0003-3146
Keywords:
Chemistry ; Polymer and Materials Science
Source:
Wiley InterScience Backfile Collection 1832-2000
Topics:
Chemistry and Pharmacology
Physics
Description / Table of Contents:
Polyamidsäuren wurden aus Pyromellithsäuredianhydrid und Benzidin (B) sowie Hydrazin (H) dargestellt und druch Viskositätsmessungen in Dimethylformamid (DMF) charakterisiert. Die Hydrolysestabilitßat wurde nach 20tägige Aufewahrung der DMF-Lösungen an der Luft bei Raumtemperatur ermittelt. Es ergab sich eine Viskositätsabnahme für die B-Polymeren und die Copolymeren mit B und H. Diese Verminderung ist für die Copolymeren geringer.Das thermische Verhalten der Polyamidsäuren und Polyimide wurde mittels thermogravimetrischer und differentialthermoanalytischer Methoden untersucht. Die Copolyamidsäuren wiesen eine größere thermische Stabilität als die Polyamidsären aus B auf, während die Copolyimide eine geringere Stabilität als die Polyimide aus B aufwiesen. Die thermische Cyclodehydrierung der Polyamidsäuren zu den polyimiden fand bei den Copolymeren bei geringeren Temperaturen als bei den B-Polymeren statt.
Notes:
The polyamic acids from pyromellitic dianhydride, benzidine (B) and hydrazine (H) were prepared and characterized by intrinsic viscosity measurements in dimethylformamide (DMF) solutions. The hydrolytic stability of these polymers was determined by keeping the DMF solution in presence of air at room temperature for 20 days. A decrease in ηinh was observed for the B-polymers and copolymers of B and H. This reduction was less in the copolymers.The thermal behaviour of polyamic acids and polyimides was studied by thermogravimetric and differential thermal analysis techniques. The copolyamic acids were found to be thermally more stable than polyamic acid from B at higher weight losses (about 50%), whereas copolyimides were found to be less stable than polyimide from B. Thermal cyclodehydration of polyamic acids to polyimide occurred at lower temperatures in copolymers than the polymer of B.
Additional Material:
6 Ill.
Type of Medium:
Electronic Resource
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